Ljussättning

Mats Wahlberg och Fredrik Hertzmans föreläsning (föreläsning, 19 november 2015) berörde det mesta om ljussättning. Oj va roligt det var… och med hjälp av kurskamrater som är diskussionsbenägna kunde jag förstå vad jag förstod. Huvudet värkte av all information… två timmars sömn löste huvudvärken. En vid beskrivning av det som berörts är.

  • Enpunkts-belysning rakt framifrån, sidan och snett bakifrån.
  • Tvåpunkts-belysning med samma variation, men med en lampa som lättar upp skuggor.
  • Trepunkts-belysning som gav så många variationer att det är svårt att räkna upp dem alla.
  • Fyrapunkts-belysning som gav samma möjligheter som ovan, med tillägget att skapa backlight/rem-ljus.
  • Fempunkts-belysning som  möjliggjorde att belysa bakgrunden för att frilägga och föra in elementet i valbar miljö via Photoshop. Sen var det ju det där med grön bakgrund som huvet inte orkade ta in, men det återkommer jag till senare.
  • Sexpunkts-belysning som gav samma möjligheter som fempunkts-belysning med tillägget att skapa backlight/rem-ljus.
  • Produktfotografering med fotografbord som går att ljus-sätta underifrån, med samma möjligheter som ovan.

Tänkte på ordet ”fotografi” som Mats Wahlberg (föreläsning, 19 november 2015) översatte till ordet ”måla med ljus”. Nu förstod jag vad han menade… Ljuset är fotoner som lamporna avger och som studsar mot föremål och som registreras av ögat. Vid registreringen uppstår färg och form beroende av mängd, frekvens/energi och riktning. Precis som en eller flera bollar som studsar mot en vägg så får ljus-energin en rörelse-riktning som bestämmer hur något uppfattas. Mjukt ljus kan åstadkommas med något som diffuserar ljuset (ändrar riktning) eller genom avstånd som naturligt skapar skilda spridningar. Hårt ljus är ljus som har samma riktning. Det kan åstadkommas genom att styra riktning och ha kort avstånd. Ljusets energi bestämmer dess frekvens som även skapar olika färger som benämns som vitbalans. På så sätt kan man ”måla med ljus”.

Vad är din syn på ljussättning?